Onder de loep: Glycemische Index {GI} ?

In onder de loep onderzoek ik een onderwerp. Dit zou een vraag kunnen zijn die op mijn pad is gekomen, of iets wat ik tegenkom en ik meer over wil weten, het zou zomaar een kruid kunnen zijn of een edelsteen, maar ook gekke stofjes die zomaar aan ons voedsel worden toegevoegd. Met vandaag de Glycemische Index.
Er komt steeds meer kennis vrij over suikers en de invloed op het lichaam. Wat laat de bloedsuikerspiegel stijgen en wat niet. Wat is een bewuste keuze en wat niet? Maar wat is de glycemische index nou precies?

Kort maar krachtig is de Glycemische index een meetmaat. Het is de meetbaarheid hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en omgezet worden in glucose. Glucose is weer brandstof die onze cellen nodig hebben. Echter is het iets natuurlijks wat in ons lichaam gebeurd maar bij het teveel eten van suikers stijgt het glucosegehalte ( de bloedsuikerspiegel) natuurlijk een tikkie meer.

Om ons inzicht te geven welke koolhydraten ( suikers) beter voor ons lichaam zijn is de Glycemische Index in het leven geroepen. Het is namelijk beter voor het lichaam om voedsel te eten wat de bloedsuikerspiegel niet te hard laat stijgen zodat er een goede balans is.

Heeft een product een GI van onder de 55, dan is dit een prima product om te nuttigen. Wanneer een product tussen de 56 en de 69 zit dan is het minder gezond en dus moet je niet teveel van deze stoffen binnen krijgen en alles boven de 70 is niet aan te raden. Natuurlijk om een goede balans te vinden moet je naar meer kijken dan alleen de GI. Maar dit is wel een waarde waardoor je makkelijk meer informatie over de gezondheid van een product kan checken.

Bij de onderstaande links kun je nog meer lezen over de GI en er staan ook handige lijsten op!

Bron

Bron

Bron

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s